Vlierbloesemtaart met citroenroom en geroosterde rabarber

Door Roos, 10 mei 2023
De vlierbloesemtaart met citroenroom en geroosterde rabarber er bovenop.

Ingrediënten

Voor 6-8 personen:

Voor de taart

  • 300 gram bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 ½  tl baking soda
  • 125 gram kristal- of rietsuiker
  • Snufje zout
  • 75 gram vegan boter
  • 120 ml sojakwark
  • 150 ml plantaardige melk
  • 120 ml vlierbloesemsiroop

Voor de citroenroom

  • 100 gram + 2 el kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • 120 ml plantaardige melk
  • Sap + rasp van 3 citroenen
  • ⅛ tl kurkuma
  • 200 ml plantaardige room om op te kloppen (houdbare slagroom is prima, maar zet hem thuis wel in de koelkast om het makkelijker op te kloppen)

Voor de geroosterde rabarber

  • 4 stengels rabarber
  • 2 el riet- of kristalsuiker

Recept

  1. Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van ongeveer 2-3 cm. Schep om met de suiker voor de rabarber en zet apart.
  2. Maak nu eerst de lemon curd. Doe 100 gram suiker, kurkuma en maïzena in een steelpannetje zonder te verhitten en roer met de garde tot het gelijkmatig gemengd is en er geen (of in ieder geval heel weinig) klontjes zijn. Blijf kloppen en voeg de andere ingrediënten toe.
  3. Verhit het mengsel op middelhoog vuur en blijf kloppen terwijl het mengsel aan de kook komt en indikt. Het duurt ongeveer vijf tot tien minuten – je moet zeker als het in begint te dikken flink blijven kloppen zodat het niet gaat klonteren. Draai het fornuis uit en laat de curd afkoelen tot kamertemperatuur. Zet dan in de koelkast en laat minstens één tot twee uur helemaal afkoelen.
  4. Vet een springvorm van 24 cm in. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Meng de droge ingrediënten voor de taart in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  6. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Zet het vuur uit en voeg de melk, kwark en siroop toe en roer door tot een glad mengsel.
  7. Giet de natte ingrediënten in het kuiltje bij de droge ingrediënten. Roer met een garde snel door tot je een glad beslag hebt, giet het in de springvorm en zet in de oven. De taart bak je in 25-30 minuten gaar in het midden van de oven. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  8. Spreid de stukken rabarber uit over een bakplaat bedekt met bakpapier en rooster de rabarber 25 minuten op 200 graden (dit kan je dus tegelijk met de taart doen). Leg de stukken rabarber na het roosteren in een kom zodat je het sap goed op kan vangen.
  9. Klop de koude slagroom twee minuten op tot het lobbig is (als je met de hand klopt duurt het iets langer, de room moet wat vorm houden als je stopt met kloppen maar niet in pieken blijven staan). Voeg al kloppend eerst twee eetlepels suiker toe en daarna lepel voor lepel de stevige lemon curd. Als de curd allemaal toegevoegd is en gemengd met de room zou de room stevig moeten blijven.
  10. Je kan de taart serveren door de room over de taart te verdelen en de rabarber en het sap daarop te scheppen, of een punt cake met wat room en geroosterde rabarber ernaast op een bord te serveren.

Reacties