Crème brûlée is menig zoetekauws favoriete dessert, en door het karamelliseren met een brander ook altijd wel een klein spektakel. Deze variatie op dit klassiek Franse dessert is niet alleen helemaal plantaardig, maar ook extra winters door de speculaaskruiden. Echt smullen!
Ingrediënten
Voor drie kleine crème brûlées:
- 375 ml baristahavermelk (gebruik vooral jouw voorkeurs-plantaardige melk. Ik heb voor baristahavermelk gekozen omdat het wat vetter is.)
- 25 gram maizena
- 30 gram suiker + nog extra suiker voor het karamelliseren
- 2 tl speculaaskruiden
- 2,5 el amandelpasta
Verder heb je het volgende nodig:
- Drie stenen ramenkins
- Een crème brûlée-brander
Recept
- Meng de maïzena, suiker en speculaaskruiden door elkaar.
- Voeg aan de droge ingrediënten de amandelpasta en 125 ml en roer dit door.
- Warm de rest van de melk (250 ml) op in een pannetje. Het moet heet worden, maar niet koken.
- Voeg het gemaakte mengsel al roerend toe aan de warme melk in het pannetje.
- Blijf verhitten en roeren tot het een soort custardpudding wordt.
- Verdeel dit over je ramenkins en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Plaats je puddinkjes in de koelkast om deze verder af te laten koelen.
- Na minstens 2 uur in de koelkast kan je je puddinkjes er uit halen.
- Besprenkel je puddinkjes met een dun laagje kristalsuiker.
- Gebruik je crème brûlée-brander om het dunne laagje kristalsuiker te karamelliseren. Let op dat de suiker niet verbrand. Volg altijd de veiligheidsinstructies van je crème brûlée-brander op.
Reacties