Met dit recept tover je je eigen keuken om tot een echte Franse crêperie!
Het is eigenlijk heel eenvoudig, je moet alleen even doorhebben hoe je de pannenkoekjes zo dun krijgt.
Vul ze bijvoorbeeld met wat suiker en citroensap, vegan chocopasta of vers fruit.
Of gebruik ze voor een crêpe Suzette (recept 29 uit Vrolijke Vegan Verwennerijen, pagina 59)!
Ingrediënten
- 500 ml plantaardige melk, kamertemperatuur (het liefst een volle melk of baristamelk)
- 250 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 el suiker (kristal of palm aangezien dit fijne, droge suikers zijn)
- 2 el vegan boter of kokosolie, gesmolten
- 1 tl vanille
- Snufje kaneel
Recept
- Meng de droge ingrediënten. Voeg hier al stevig kloppend met een garde de melk in een dun straaltje aan toe.
- Voeg de vanille en gesmolten boter toe aan het beslag terwijl je stevig blijft kloppen. Roer door tot een egaal glad beslag en laat het beslag minstens een uur rusten.
- Laat een pan goed heet worden met wat bakboter.
- Laat een juslepel beslag in de koekenpan lopen. Maak met de spatel cirkelbewegingen van binnen naar buiten zodat het beslag een dunne ronde laag vormt in een klein rondje. Als je hier wat mee geoefend hebt, kan je het steeds dunner maken - crêpes zijn het lekkerst als ze zo dun zijn dat je de pan door de pannenkoek heen kan zien. Draai dan het vuur helemaal laag en laat nog ongeveer een halve tot een hele minuut bakken. Dit hangt een beetje af van onder andere je koekenpan, de grootte van je gaspit/kookplaat en hoe dik je beslag nog is. De bovenkant moet droog en gaar zijn en de onderkant moet een klein beetje gebruind zijn, maar niet zo bruin als je een Nederlandse pannenkoek eet. Omdat de crêpe zo dun is, zou je hem dan direct uit de pan al bijna niet meer op kunnen vouwen zonder dat de pannenkoek in stukken breekt.
- Draai de pannenkoek om en laat nog even bakken, ook weer ongeveer een halve tot een hele minuut. Omdraaien kan met een spatel of door de crêpe op een bord te laten glijden en dit bord boven de pan om te kieperen waardoor de ongebakken kant in de pan komt.
Serveersuggesties
- Als crêpe Suzette (gebruik de serveer-instructies voor de Hollandse Pannenkoek Suzanne uit Vrolijke Vegan Verwennerijen)
- Met rode-vruchtensaus: doe 120 ml aan rode (diepvries)vruchten naar keuze met twee eetlepels suiker en een theelepel citroensap in een pannetje en laat staan voor zo lang je de tijd hebt. Breng aan de kook met het deksel op de pan als het sap zo veel mogelijk uit het fruit getrokken is. Laat inkoken tot een saus (dit kan heel snel gaan, als het sap bijna helemaal uit het fruit is, of tien minuutjes duren als je haast had).
- Met citroensap en kristal- of witte basterdsuiker
- Met gesmolten chocola of vegan chocoladepasta (en eventueel vers fruit)
- Met poedersuiker en/of stroop en/of jam en/of bruine basterdsuiker
- Met extra boter
- Als crêpe-cake, met laagjes fruit en vegan slagroom of botercrème tussen de afgekoelde crêpes in (zie mijn kookboek Vrolijke Vegan Verwennerijen voor het beste vegan botercrème recept!)
Reacties