Wist je dat je ook zelf ijs kan maken zonder ijsmachine én zonder dierlijke ingrediënten? Zonder ijsmachine kost iets meer werk, maar het resultaat is het zeker waard!
Vandaag heb ik drie recepten om zelf ijs te maken: chocoladeijs, frambozenijs, en grapefruitijs.
Chocoladeijs
Ingrediënten
- 50 g cacao
- 150 g suiker
- 1 el + 1 tl maïzena
- 1/2 tl zout
- 430 ml water *(je kan dit eventueel (gedeeltelijk) vervangen door plantaardige melk)*
- 200 g pure chocolade
- 40 ml koude (oplos)koffie
- 35 ml whisky of andere sterke drank
Recept
- Meng de maïzena, suiker, cacao en zout in een pan. Giet al kloppend het water hierbij, zet op middelhoog vuur en verwarm al roerend.
- Als het mengsel kookt, zet het vuur dan laag en laat een minuut zonder te roeren zachtjes koken.
- Zet het vuur uit en roer stevig door. Voeg blokje voor blokje de chocola toe en blijf stevig door roeren zodat de chocolade smelt en zich goed vermengd met de warme custard.
- Als alle chocolade is toegevoegd, blijf dan roeren tot de inhoud van de pan afgekoeld is tot kamertemperatuur. Roer dan de koffie er stevig door en vervolgens de whisky.
- Giet in een bak en sluit af en zet in de vriezer. De eerste anderhalf tot twee uur gebeurt er niet veel, maar daarna begint het langzaam ijs te worden. Roer het ijs na die eerste anderhalf uur voorzichtig (het kan nog erg vloeibaar zijn) om, en zorg vooral dat je de zij- en onderkant goed meeneemt. Herhaal dit hierna elk uur.
- Na zes tot acht uur in de vriezer heb je vast ijs. Om de stugge ijskristallen te breken en het ijs zachter en romiger te maken, kan je het nu kort pureren met de staafmixer of in de blender. Vries het daarna nog 1 tot 2 uur in. Haal het ijs voor schepgemak een kwartier voor het serveren uit de vriezer.
Frambozensorbet
Ingrediënten
- 500 g (ontdooide diepvries)frambozen
- 100 g kristalsuiker
- 200 ml water
- Snuf zout
Recept
- Pureer de frambozen met het zout tot het een zo glad mogelijke fruitpuree is. Je kan eventueel de pitjes eruit zeven (ik doe dit zelf niet).
- Maak een suikersiroop door de suiker en het water samen te al rustig roerende verhitten tot het helder is en alle suiker opgelost is. Laat dan zonder te roeren langzaam twee minuten inkoken tot een dikke, stroperige siroop.
- Giet de suikersiroop bij de frambozen terwijl je dit staafmixert.
- Giet het mengsel in een bak en zet het vier uur in de vriezer. Roer het elk half uur met een vork stevig door. Pureer de sorbet met staafmixer of blender en zet daarna nog minstens een half uur in de vriezer. Als je het langer laat staan, haal het dan tien minuten voor het scheppen uit de vriezer.
Grapefruitsorbet
Ingrediënten
- 700 g gepelde, goed rijpe grapefruits (dat is zo'n drie grapefruits)
- 300 g suiker kristalsuiker
- 600 ml water
- 1/4 tl zout
Recept
- Pureer de grapefruits met het zout tot het een zo glad mogelijke fruitpuree is.
- Maak een suikersiroop door de suiker en het water samen te al rustig roerende verhitten tot het helder is en alle suiker opgelost is. Laat dan zonder te roeren langzaam twee minuten inkoken tot een dikke, stroperige siroop.
- Giet de suikersiroop bij de grapefruit terwijl je dit staafmixert.
- Giet het mengsel in een bak en zet het vier uur in de vriezer. Roer het elk half uur met een vork stevig door. De laatste keer kan je het staafmixeren of blenderen voor een gladde sorbet. Zet het daarna nog minimaal een half uur in de vriezer. Als je het langer in de vriezer laat, haal het dan 10 minuten voor serveren uit de vriezer om er makkelijk bolletjes van te scheppen.
Reacties