Citroentaart

Door Roos, 1 april 2023
De citroentaart

Een lekker frisse taart met een klein zoetje. Perfect om de lente in te luiden!

Ingrediënten

Zoet taartdeeg

  • 120 gram bloem
  • 60 gram vegan boter
  • 60 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • 1 el azijn, 1,5 el water

Citroenvulling

  • 240 ml citroensap (5 citroenen)
  • 240 ml sojamelk
  • Rasp van 5 citroenen
  • 180 gram suiker
  • 40 gram maïzena
  • 20 gram boter

Recept

Taartdeeg

  1. Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker en zout en wrijf hier met je vingertoppen de boter doorheen.
  2. Voeg het water en azijn toe en kneed het kort door tot een samenhangend deeg.
  3. Maak van het deeg een platte schijf en laat het minstens anderhalf uur rusten.
  4. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg, prik gaatjes in de bodem en zet de bakvorm nog 2 uur in de koelkast.

Citroenvulling

  1. Doe de maïzena, suiker, rasp in een pannetje, en roer met een garde tot de klontjes weg zijn.
  2. Voeg al roerend citroensap en sojamelk toe en zet het vuur middellaag aan.
  3. Blijf langzaam roerend verhitten tot het dik wordt, zet het vuur uit en voeg de boter toe.
  4. Blijf roeren tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.

Citroentaart

  1. Bak het deeg blind in de vorm voor 25-30 minuten op 200 graden. Als je blindbakbonen hebt kan je die hier zeker gebruiken en zal het resultaat beter zijn, maar het is niet noodzakelijk.
  2. Schenk de citroenvulling in het deeg in de bakvorm en bak de taart nog 15 minuten op 180 graden.
  3. Laat de taart helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Zet de taart wanneer deze is afgekoeld tot kamertemperatuur in de koelkast. Laat de taart minstens 4 uur in de koelkast staan voor serveren, maar het liefst een hele nacht.

Reacties