Een traditionele Engelse Christmas cake, vol met fruit en sterke drank, en natuurlijk helemaal vegan! Je begint een paar weken vooraf al met het bakken en voert hem nog een paar weken met sterke drank. De smaken ontwikkelen zich dan nog verder, en met kerst heb je zo een heerlijke, rijke, goedgevulde cake.
Ingrediënten
75g gehakte, geblancheerde amandelen
275g tarwebloem
200 g basterdsuiker
250 g boter
1+½ tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
1 kg gemengd gedroogd fruit (zoals pruimen, rozijnen, abrikozen)/glacé kersen/sukade (maak hierin een combinatie van wat je zelf lekker vindt)
150 ml sterke drank (zoals whisky, cognac of brandewijn), plus extra om de cake te voeren
2 sinaasappels rasp + sap
1 kop (240 ml) appelmoes
3 el abrikozenjam
150 g marsepein
poedersuiker om te bestuiven
Bakken van de cake (5 weken van tevoren)
1. Doe de boter met het gedroogde fruit, amandelen, de sinaasappelsap en -rasp, suiker en 150 ml sterke drank bij elkaar in een pan en verhit zachtjes, tot het gaat pruttelen en laat vijf minuten sudderen.
2. Meng de bloem, bakpoeder en specerijen door elkaar. Roer er dan eerst de appelmoes en vervolgens het fruitmengsel doorheen.
3. Schep in een springvorm of ovenschaal met twee lagen bakpapier erin bak twee tot vier uur op 150 graden. Prik na de eerste 2 uur met een prikker om te kijken of er geen nat beslag aan blijft plakken. Als het nog niet gaar is, prik dan elk half uur om te kijken of het al gaar is.
4. Haal de cake uit de oven wanneer deze gaar is rik nu de cake nog warm is heel veel gaatjes in de cake en geef de cake 4 el sterke drank (verdeeld over de hele cake).
5. Laat de cake helemaal afkoelen. Pak dan goed luchtdicht in, in lagen bakpapier en aluminiumfolie in een afsluitbare bak, schaal of trommel. Bewaar koel en droog.
Voeren van de cake (3 weken van tevoren tot 1 week van tevoren)
6. Geef vervolgens elke twee weken twee eetlepels sterke drank en pak daarna weer goed in. Voer de cake de laatste week voordat je deze af wil maken niet, anders is de cake nog te vochtig om te bedekken met de marsepein.
Afmaken (1 dag van tevoren)
7. Warm 3 el abrikozenjam met een el whisky en bestrijk hiermee de cake. Bestuif een schoon oppervlak met poedersuiker. Leg hier de marsepein op, bestuif ook de marsepein en rol uit tot een dunne ronde plak. Bedek de cake hiermee.
Reacties