Bulgur met knapperige tofu en broccoli-avocadosaus

Door Roos, 11 mei 2024
Een bord met bulgur en tofublokjes geserveerd op verse spinaziebladeren met daarnaast de broccoli-pesto.

Een fris en groen recept. Feestelijk, maar ook geschikt voor doordeweeks!

Ingrediƫnten voor 4 personen

  • 500 gram broccoli
  • 200 gram bulgur
  • 375 gram tofu, het vocht eruit geperst
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram pijnboompitten of zonnebloempitten
  • 1 avocado, en eventueel een extra als garnering
  • 2 - 3 el edelgist
  • sap van 1 citroen
  • 2 el olijfolie
  • Een bouillonblokje
  • Sojasaus (ongeveer 2 el)
  • Eventueel vegan worcestershiresaus (let op! In reguliere worcestershiresaus zit ansjovis!)

Recept

  • Snijd de tofu in kleine reepjes. Marineer deze in sojasaus en worcestershiresaus naar smaak.
  • Snijd de broccoli in roosjes en de steel in stukjes van ca. 3 cm. Kook de stukjes steel van de broccoli in ca. 400 ml water. Haal de stukjes steel er uit als deze gaar zijn (ca. 10 min.).
  • Kook daarna de broccoliroosjes, bulgur hierin met een bouillonblokje en peper. Kook tot bijna al het water is verdampt.
  • Bak de reepjes ongeveer 3 minuten op een kant en draai of schep ze daarna om. Bak ze vervolgens nog ongeveer 3 minuten.
  • Rooster kort de pijnboompitten in een koekenpan.
  • Doe voor de saus het citroensap, de pijnboompitten, 1 avocado, de gekookte stukjes broccolisteel, de knoflook en de edelgist in een keukenmachine en blend tot een gladde massa. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Serveer de broccoli, bulgur en sojastukjes met de saus. Eventueel kan je een deel van de saus er doorheen roeren.

Serveertip: Zin in wat extra groente? Serveer met wat extra spinazie! Los erbij, of een deel gepureerd in de saus.

Reacties