Echte ricotta, zonder noten of tofu, maar dan helemaal vegan.
Een technisch eenvoudig recept met maar drie ingrediënten, het meeste werk zit hem in je geduld! Het is wel heel belangrijk om echt sojakwark en sojamelk te gebruiken, ik gebruik altijd de houdbare sojamelk van de supermarkt. Dit recept is echt een chemisch proces, dat staat of valt bij de verhoudingen tussen eiwitten, vetten en zuur. Andere plantaardige producten zoals havermelk of kokosyoghurt zijn hier dus geen geschikte vervangers!
De ricotta is geschikt voor hartige en zoete recepten. Als de kaas af is, kan je zout en/of peper toevoegen voor een heerlijke toevoeging aan je borrelplank, of stukjes chocola, ahornsiroop of fruit voor een heerlijk dessert.
Ingrediënten
- 240 ml sojakwark
- 480 ml sojamelk
- Rasp en sap van 1 citroen (de rasp kan je ook weg laten. Ik vind de lichte frisse citrustoon erg lekker, maar het is absoluut niet noodzakelijk)
Recept
- Combineer de ingrediënten in een kookpan en zet op middelhoog vuur. Roer tot het een glad mengsel is en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Breng aan de kook, zet het vuur dan helemaal laag en laat tien minuten zachtjes koken. Je hoeft niet te roeren, maar als het schuim te hoog is voor je pan kan je op die momenten even roeren.
- Zet na tien minuten het vuur uit en laat met het deksel schuin op de pan het mengsel een uur rusten.
- Gebruik een kaasdoek (bijvoorbeeld van de Dille en Kamille) of een schone, dunne theedoek die wat meer vocht doorlaat voor de volgende stap. Leg de doek over een kom, zodat het midden wat naar binnen hangt en je de randen goed vast kan maken. Je gaat de ricotta in de doek uit laten lekken, dus de doek moet niet naar binnen vallen, de kaas moet kunnen rusten en er moet nog genoeg ruimte in de kom zijn zodat de kaas niet in het water blijft hangen. Als je doek goed zit, stort je de kaas hierin. Zet het in de koelkast en laat anderhalf uur tot een nacht hierin hangen, afhankelijk van hoe stevig je de kaas wilt hebben.
- Stort de kaas uit de doek in een bakje of kom, afhankelijk van wat je er nog mee wilt doen. Breng op smaak naar wens en geniet van je eigen kaas!
- Het water dat achterblijft kan je prima gebruiken om de melk in je taart- of cakebeslag te vervangen, of voeg het toe aan je smoothie.
Reacties