Dit is een veganistische versie van dit heerlijke, simpele gerecht. Lekker voor 's avonds met een salade, of als lunch. Varieer ook eens met de suggesties uit het recept, of geef er je eigen creatieve draai aan!
Tip: je kan de quesedilla's goed bewaren. Volg het hele recept dan tot en met het vouwen, en vries de quesedilla's (in één laag of gescheiden met een stukje bakpapier) in. Je kan ze daarna direct uit de vriezer in de oven bakken.
Ingrediënten
Voor 6 tot 8 middelgrote quesadilla's:
- 6 - 8 middelgrote tortilla's
- 1 ui, gesnipperd
- 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 gram vegan gehakt
- 70 g tomatenpuree
- 1 paprika, in kleine stukjes
- Een zakje vegan geraspte Goudse kaas
- Kruiden: komijn, chilipeper, cayenne, zwarte peper, zout, paprikapoeder, oregano naar smaak (mik op 2 - 4 theelepels kruiden in totaal)
Recept
- Bak de ui en knoflook glazig in wat olie.
- Voeg het gehakt toe en bak dit kort aan.
- Meng de kruidenmix in wat water (een klein kopje) en voeg toe aan de pan. Roer hier nu ook de tomatenpuree doorheen.
- Laat nog even pruttelen. Je wil het niet te nat hebben, maar ook niet te droog.
- Beleg de tortilla's: strooi op de helft van de tortilla wat kaas, lepel hier wat van de vulling die je net gemaakt hebt op, en bestrooi vervolgens met wat stukjes paprika en nog wat kaas. Vouw de tortilla's dicht tot halve cirkels.
- Je kan de quasadilla's één voor één bakken in een koekenpan met olie of met meer tegelijk in de oven. Leg ze voor die tweede optie op een bakplaat met bakpapier, besprenkel beide kanten met olie en bak ze circa 10 minuten in de oven op 200 graden. Voor beide methodes geldt dat je de quesadilla's halverwege moet omkeren.
Serveersuggesties
- De quesadilla's zijn erg lekker met een groene salade.
- Je kan de quesadilla's serveren met guacamole of plakjes avocado, een frisse tomatensalsa, of wat haverfraîche of vegan zure room.
Variaties
- Je kan de paprika vervangen door schijfjes of stukjes jalapeños of een eetlepel chipotlesaus toevoegen aan de vulling voor wat extra pit.
- Je kan de paprika of andere stevige groente ook al door de vulling roeren. Doe dit wel pas wanneer je de pan van het vuur hebt gehaald, zodat ze niet te zacht worden.
- Variëren met de kaas kan goed: vegan geraspte cheddar is ook heel lekker, vegan geraspte mozzarella werkt ook goed. Zelf een vegan kaassaus maken is ook een optie. Het enige vereiste is dat de kaas goed smelt, maar de kaas moet ook niet uit de tortilla lopen.
- In plaats van paprika zou je ook een blikje maïskorrels of een andere stevige groente toe kunnen voegen. Een combinatie kan natuurlijk ook!
- Vervang het gehakt eens door fijngehakte champignons, gehakte kipstukjes of verkruimelde tofu. Marineer dat laatste vooraf eventueel met wat knoflook- en uienpoeder, sojasaus, edelgist en/of vegan worcestersaus.
- Je kan ook grote of juist hele kleine quesadilla's maken. Voor hele kleine quesadilla's kan je uit een grote tortilla rondjes steken. Maak ze volgens onderstaand recept, bestrijk ze beiderzijds met wat olijfolie en leg op een bakplaat. Om de quesadilla's dicht te houden zet je op de bovenkant een lichte ovenschaal of andere bakplaat. Je hoeft de quesadilla's dan ook niet om te keren. Van de restjes tortilla waar je de kleintjes hebt uitgestoken kan je bijvoorbeeld "nacho's" of croutons maken door ze knapperig te bakken (eventueel op een later moment, vries de restjes dan simpelweg in en ontdooi wanneer je ze wilt gebruiken).
- Meer groente toevoegen kan altijd. Bak bijvoorbeeld eens fijngehakte broccoli door de vulling.
Reacties